Tα Επιστημονικά Εποπτικά Συμβούλια (ΕΠ.Ε.Σ.) του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας και των Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά, υπό την αιγίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. (Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων), συνδιοργανώνουν εσπερίδα με θέμα «Δημιουργώ και Καινοτομώ: Συνεργατικές Δράσεις ST(R)E(A)M στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».
Η εσπερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο εκπόνησης συνεργατικών δράσεων μεταξύ των δύο πειραματικών σχολικών μονάδων, τις οποίες συνδέει σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας (11.12.2023) υπό την αιγίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ, και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων. Κύριος σκοπός είναι η έναρξη μιας δημιουργικής συζήτησης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εφαρμογή συνεργατικών δράσεων ST(R)E(A)M στην καθημερινή διδακτική πρακτική και τη δημιουργία μιας κοινότητας πρακτικής και μάθησης που θα συμβάλει στην ευρύτερη επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
Στο πρώτο μέρος της εσπερίδας, θα γίνει παρουσίαση δύο βιβλίων που πραγματεύονται την επιστημολογία ST(R)E(A)M και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες του Νηπιαγωγείου αλλά και του Δημοτικού Σχολείου. Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «ST(R)E(A)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική» πραγματεύεται επιστημολογικά τη διεπιστημονική προσέγγιση STEM και περιλαμβάνει ενδεικτικές δραστηριότητες, ενσωματώνοντας την Τέχνη (Art) και τη Γραφή/Ανάγνωση (WRiting/Reading). To δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Δημιουργώ και Καινοτομώ: Διδακτικά Σενάρια ST(R)E(A)M και Εργαστήρια Δεξιοτήτων» έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο, περιλαμβάνοντας όλο το παιδαγωγικό πλαίσιο και τις θεωρίες μάθησης που αφορούν την προσέγγιση STEAM, καθώς και δομημένα διδακτικά σενάρια και σχέδια μαθήματος που δεν απαιτούν πάντα τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών (STEAM unplugged). Συγγραφείς των βιβλίων είναι η κ. Μαρία Ρέλλια, Διευθύντρια του 1ου Δωδεκαθεσίου Ραλλείων ΠΕΙ.Σ. Πειραιά και μέλος της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και η κ. Παρασκευή Φώτη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών στη Γ’ Αθήνας. Για τα βιβλία, εκτός από τις συγγραφείς, θα μιλήσουν επίσης:
- ο Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση των βιβλίων από την οπτική της παιδαγωγικής και διδακτικής αξιοποίησης και
- η κ. Αγγελική Καραγεωργοπούλου, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολόγος Υπολογιστών, MsC ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, υποψήφια Διδάκτορας Παν/μίου Θεσσαλίας, Πρέσβειρα του Προγράμματος Scientix για την Εκπαίδευση STEM στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο μέρος της εσπερίδας θα παρουσιαστούν, από τις Διευθύντριες αλλά και εκπαιδευτικούς των δύο πειραματικών σχολικών μονάδων, δράσεις ST(R)E(A)M που εκπονήθηκαν από μαθητές/μαθήτριές τους σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και οι οποίες στηρίχθηκαν σε προτεινόμενα διδακτικά σενάρια των δύο βιβλίων. Θα εκπονηθούν επίσης εργαστήρια STEAM από τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στην εσπερίδα.
Η εσπερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση αναφορικά με τις παρουσιάσεις και τη χρήση του ST(R)E(A)M στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική, σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Η κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, θα μιλήσει για τη σημασία της συνεργασίας και του ρόλου που καλούνται να παίξουν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία στη διάχυση καλών πρακτικών σε μη πειραματικές σχολικές μονάδες όλης της χώρας.
Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΔΕΠΠΣ, καθώς και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΥΠΑΙΘΑ) κ. Λαμπρινή Παπατσίμπα.
Η ημερίδα, η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης ΠΕ Φθιώτιδας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παπασιοπούλου 2, Λαμία).
Εδώ είναι το πρόγραμμα της εσπερίδας