Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 οι μαθητές/τριες του Δ1 τμήματος αναβίωσαν το έθιμο της «Χελιδόνας», στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Ψηφιακά Λαογραφικά Μονοπάτια του Τόπου μας» και του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος. Οι μαθητές/τριες τραγούδησαν τα κάλαντα στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης, στο Δημαρχείο, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη, οι οποίοι μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και θέρμη και συνομίλησαν με τα παιδιά.
Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και αναβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Τα παιδιά με τον ερχομό της Άνοιξης, έφτιαχναν ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την ‘’χελιδόνα’’ και τραγουδούσαν με αυτό τα κάλαντα της Άνοιξης, τα λεγόμενα ‘’χελιδονίσματα’’. Η κατασκευή της χελιδόνας, αποτελείται από το ομοίωμα του χελιδονιού, συνήθως φτιαγμένο από ξύλο, όπου είναι τοποθετημένο σε κάθετο άξονα. Ο άξονας, τοποθετημένος σε κυκλική ή ημικυκλική βάση, μπορεί να περιστρέφεται με ένα σχοινάκι. Συνήθως κρεμούσαν στον λαιμό της χελιδόνας μικρά κουδουνάκια. Έτσι καθώς τα παιδιά λέγανε τα κάλαντα, κατά την περιστροφή της χελιδόνας, ηχούσαν τα κουδουνάκια συνοδεύοντας τους ‘’χελιδονιστές’’.
Η δράση αποσκοπεί στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της παράδοσης και των εθίμων του τόπου μας. Να ευχαριστήσουμε θερμά την χοροδιδάσκαλο κα Ολυμπία Τσώμου, η οποία μας έμαθε τα κάλαντα από την περιοχή των Σερρών, μια προσωπική της καταγραφή από την κα Τσακτάνη.
Υπεύθυνες δράσης οι εκπαιδευτικοί :
Μπακοπούλου Αργυρώ
Φελέσκουρα Χριστίνα