Εκπαιδευτική εκδρομή στην έκθεση “Αρχαία Ελλάδα”

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εντυπωσιακή έκθεση «Αρχαία Ελλάδα» στο Γουδί, ένα θεματικό υπερθέαμα που τους μετέφερε στον μαγευτικό κόσμο της αρχαιότητας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά θαύμασαν από κοντά επιβλητικά ομοιώματα και υπερμεγέθη αγάλματα σημαντικών μορφών, όπως ο Άτλαντας, ο Ηρακλής, η Αμαζόνα, ο Αχιλλέας, ο Λεωνίδας, ο Μινώταυρος, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Δίας και η θεά Αθηνά. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία τεράστιων κατασκευών, όπως ο Δούρειος Ίππος και η Τριήρης, το θρυλικό πολεμικό πλοίο των αρχαίων Ελλήνων.

Μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις και τη συμμετοχή ηθοποιών που ενσάρκωναν ρόλους ξεναγών, οι μαθητές έμαθαν με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο για τη ζωή, τη μυθολογία και την επιστήμη της αρχαιότητας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το «λημέρι του Ήφαιστου», όπου ο ίδιος ο θεός της φωτιάς αφηγήθηκε την ιστορία του.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ενότητα που αφορούσε τις εφευρέσεις και την ιστορία των ελληνικών Μαθηματικών και της Φυσικής. Μέσα από πειράματα και διαδραστικές παρουσιάσεις, οι μαθητές γνώρισαν την Κούπα του Πυθαγόρα, τον νόμο της άνωσης του Αρχιμήδη («Εύρηκα – Εύρηκα!»), καθώς και τον Γερανό της Ακρόπολης, μια εκπληκτική αρχαία τεχνολογική καινοτομία.

Στο τέλος της ξενάγησης, οι μαθητές συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας, όπου αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους από την έκθεση, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

Ήταν μια αξέχαστη εκδρομή που ταξίδεψε τα παιδιά στην κληρονομιά και τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας, προσφέροντάς τους πολύτιμες γνώσεις μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματική μάθηση!

Αναβίωση του εθίμου της “Χελιδόνας”

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 οι μαθητές/τριες του Δ1 τμήματος αναβίωσαν το έθιμο της «Χελιδόνας», στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Ψηφιακά Λαογραφικά Μονοπάτια του Τόπου μας» και του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος. Οι μαθητές/τριες τραγούδησαν τα κάλαντα στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης, στο Δημαρχείο, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη, οι οποίοι μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και θέρμη και συνομίλησαν με τα παιδιά.

Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και αναβιώνει  μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Τα παιδιά με τον ερχομό της Άνοιξης, έφτιαχναν ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την ‘’χελιδόνα’’ και τραγουδούσαν με αυτό τα κάλαντα της Άνοιξης, τα λεγόμενα ‘’χελιδονίσματα’’. Η κατασκευή της χελιδόνας, αποτελείται από το ομοίωμα του χελιδονιού, συνήθως φτιαγμένο από ξύλο, όπου είναι τοποθετημένο σε κάθετο άξονα. Ο άξονας, τοποθετημένος σε κυκλική ή ημικυκλική βάση, μπορεί να περιστρέφεται με ένα σχοινάκι. Συνήθως κρεμούσαν στον λαιμό της χελιδόνας μικρά κουδουνάκια. Έτσι καθώς τα παιδιά λέγανε τα κάλαντα, κατά την περιστροφή της χελιδόνας, ηχούσαν τα κουδουνάκια συνοδεύοντας τους ‘’χελιδονιστές’’. 

Η δράση αποσκοπεί στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της παράδοσης και των εθίμων  του τόπου μας. Να ευχαριστήσουμε θερμά την χοροδιδάσκαλο κα Ολυμπία Τσώμου, η οποία  μας έμαθε τα κάλαντα από την περιοχή των Σερρών, μια προσωπική της καταγραφή από την κα Τσακτάνη.

 Υπεύθυνες δράσης οι εκπαιδευτικοί : 

Μπακοπούλου Αργυρώ

Φελέσκουρα Χριστίνα

Χελιδόνα

IMG_9363
IMG_9359
IMG_9351
IMG_9370
IMG_9361
IMG_9352
IMG_9358
IMG_9363 IMG_9359 IMG_9351 IMG_9370 IMG_9361 IMG_9352 IMG_9358
Website is Protected By Using The WP Site Protector Free Plugin From ExattoSoft.com