Επίσκεψη στον πολιτιστικό Σύλλογο Διβριωτών

Οι μαθητές/τριες των τμημάτων Ε1 – ΣΤ1  του σχολείου μας, στα πλαίσια του Καινοτόμου Προγράμματος «Ψηφιακά Λαογραφικά Μονοπάτια του τόπου μας», επισκεφτήκαν την Τετάρτη 26/02/2025 τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διβριωτών Φθιώτιδας. Η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας μίλησε για τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής μας, για την τοπική ιστορία, την ίδρυση του χωριού, την καταγωγή των κατοίκων και τις τοπικές συνήθειες και έθιμα.

Επιπλέον μας παρουσίασε τις παραδοσιακές  φορεσιές του χωριού της Δίβρης, τις οποίες και δοκίμασαν οι μαθητές/ τριες. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία Ψηφιακού Χάρτη της περιοχής μας,  με την ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Να ευχαριστήσουμε  θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διβριωτών Φθιώτιδας για την φιλοξενία, καθώς και την υπεύθυνη Χοροδιδάσκαλο Τσόμου Ολυμπία για τα όσα ενδιαφέροντα και χρήσιμα, μας χάρισε απλόχερα.

Υπεύθυνη Προγράμματος, Εκπαιδευτικός Φυσικής  Αγωγής, Μπακοπούλου Αργυρώ.

Επιμέλεια κειμένου: Μπακοπούλου Αργυρώ

 

Διβριώτες

image00035
image00020
image00004
image00037
image00047
image00013
image00035 image00020 image00004 image00037 image00047 image00013

Δράση για την παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας από το Ε1

 Την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1 γιόρτασαν για ακόμη μία φορά την αγάπη τους για τη γλώσσα.  
Στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα παιδία παίζει… με τη μορφή των λέξεων!», η δασκάλα του Ε1, Ευαγγελία Καλογριανίτη, σχεδίασε και εφάρμοσε πιλοτικά μια δίωρη διδασκαλία, ακολουθώντας τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του νέου Προγράμματος Σπουδών. Σκοπός της πιλοτικής εφαρμογής είναι η ανανέωση της γλωσσικής διδασκαλίας με τις νέες τάσεις και η ανατροφοδότηση από την υλοποίηση της.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες  του Ε1 ήρθαν σε επαφή με δύο νέα είδη πολυτροπικών κειμένων (ινφογράφημα και ακουστικό κείμενο), ακολούθησαν σύγχρονες τεχνικές για την κατανόηση του γραπτού και προφορικού λόγου και έπαιξαν διάφορα γλωσσικά παιγνίδια. Σε ένα από αυτά, μαθητές και μαθήτριες του Ε1 με μητρική γλώσσα πέραν της ελληνικής, μάς δίδαξαν τραγούδια στη μητρική τους γλώσσα. Στη συνέχεια, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες φιλοτέχνησαν το «γλωσσικό τους πορτρέτο».
Η θερμή συμμετοχή όλων και η επαφή με τη γλώσσα και την παράδοση διαφορετικών λαών συνέβαλε στην ενδυνάμωση των σχέσεων και του διαλόγου μεταξύ μας.
Επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Καλογριανίτη
 
 
 

Δράση για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας από το Ε1

Με αφορμή την 9η Φεβρουαρίου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα παιδία παίζει… με τη μορφή των λέξεων!», οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1 τίμησαν τη γλώσσα μας μέσα από ένα ξεχωριστό μάθημα Γλώσσας.
Αρχικά, η δασκάλα του Ε1, Ευαγγελία Καλογριανίτη, σχεδίασε και εφάρμοσε πιλοτικά μια δίωρη διδασκαλία, ακολουθώντας τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του νέου Προγράμματος Σπουδών. Σκοπός της πιλοτικής εφαρμογής είναι η ανανέωση της γλωσσικής διδασκαλίας με τις νέες τάσεις και η ανατροφοδότηση από την υλοποίηση της.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες  του Ε1 ήρθαν σε επαφή με ένα επιστημονικό εξηγητικό κείμενο, ακολούθησαν σύγχρονες τεχνικές για την κατανόηση του γραπτού και την αξιολόγηση όσων έμαθαν, γνώρισαν την οικογένεια λέξεων γύρω από τη «γλώσσα».  Στη συνέχεια, κατέγραψαν σε ομάδες πλήθος ελληνικών λέξεων που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες και ανακάλυψαν ότι πρόκειται για λέξεις που φανερώνουν βαθύτερα νοήματα. Στη συνέχεια έγραψαν αυτές τις λέξεις σε μπαλόνια και διακόσμησαν την αίθουσά τους.
Τέλος, αναφέρθηκαν στους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη:
«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…»
Οι παραπάνω στίχοι πλαισίωσαν τις κατασκευές των μαθητών και αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων του καινοτόμου εκπαιδευτικού μας προγράμματος, ως καθημερινή έμπνευση στο ταξίδι της γνώσης και ως υπενθύμιση της δύναμης και των θησαυρών που κρύβει η γλώσσα μας, που είναι η σκέψη μας, το μέσο για να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, ο πολιτισμός μας και η ιστορία μας.
 
Επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Καλογριανίτη

Outdoor Learning (Υπαίθρια Μάθηση): Μια Δημιουργική Προσέγγιση στη Γνώση

Στο σχολείο μας, η μάθηση δεν περιορίζεται μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας τάξης! Στο πλαίσιο του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος, οι μαθητές του τμήματος Β’2 με την εκπαιδευτικό τους κα. Κάλλου Εύη είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την τεχνική της υπαίθριας μάθησης (outdoor learning), μια καινοτόμο προσέγγιση που μετατρέπει το σχολικό περιβάλλον σε έναν ζωντανό χώρο γνώσης και ανακάλυψης.

Με τη χρήση των εξωτερικών μαυροπινάκων που διαθέτει το σχολείο μας, οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις τους, ανταλλάσσοντας απόψεις και συνεργαζόμενοι για την επίλυση προβλημάτων.

Οφέλη της Υπαίθριας Μάθησης

  • Ενίσχυση της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης
  • Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης μέσω βιωματικής εμπειρίας
  • Ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα από ομαδικές δραστηριότητες
  • Σύνδεση με τη φύση, που συμβάλλει στη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της ευεξίας

Η υπαίθρια μάθηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις με έναν πιο διαδραστικό, ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο!

Website is Protected By Using The WP Site Protector Free Plugin From ExattoSoft.com