Επίσκεψη μαθητών στα ΓΑΚ Φθιώτιδας

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, οι μαθητές του τμήματος Στ1 του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου επισκέφτηκαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Φθιώτιδας στο πλαίσιο υλοποίησης ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος που θα διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά και είναι αφιερωμένο στην τοπική ιστορία. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της περιοχής τους, να εξοικειωθούν με τις πηγές και να αναπτύξουν κριτική σκέψη μέσα από την επαφή με αυθεντικό αρχειακό υλικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ιστορικά τεκμήρια, να δουν έγγραφα, φωτογραφίες και άλλες ιστορικές πηγές, που αποτυπώνουν σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες της Φθιώτιδας. Με τη βοήθεια των υπευθύνων του Γ.Α.Κ., οι μαθητές έμαθαν για τον τρόπο αρχειοθέτησης και φύλαξης των ιστορικών τεκμηρίων και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των αρχείων στην έρευνα.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε το πρώτο βήμα σε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και στοχεύουν στην ενίσχυση της ιστορικής γνώσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την εμπειρία και ανυπομονούν να συνεχίσουν την έρευνά τους για την τοπική ιστορία, ενώ παράλληλα θα εργάζονται σε ομαδικές εργασίες και παρουσιάσεις που θα ολοκληρωθούν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.


Επίσκεψη του τμήματος Γ1 στο ΚΑΠΗ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 αφού μελέτησαν στην τάξη με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, Ανδρίκου Ασημίνα και Γαλάρη Δανιήλ, την έννοια της κοινότητας, επισκέφτηκαν το 2ο ΚΑΠΗ Λαμίας. Κατά την επίσκεψή τους συνάντησαν άτομα της τρίτης ηλικίας που περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους στα ΚΑΠΗ, τους πήραν συνέντευξη για τη νεότερη ζωή τους αλλά και τις τωρινές τους ασχολίες, άκουσαν με προσοχή τις συμβουλές τους και στο τέλος τους χάρισαν ζωγραφιές.

Τα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ Λαμίας με τη σειρά τους αφιέρωσαν στους/στις μικρούς/ές επισκέπτες/τριες ένα υπέροχο τραγούδι. Η δημιουργική αυτή συνάντηση γέμισε και τις δύο πλευρές με ζωντάνια και ελπίδα για το μέλλον. 

Επιμέλεια κειμένου: Ανδρίκου Ασημίνα

Καινοτόμο Πρόγραμμα «Πράσινη Φλόγα» – Συμμετοχή στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα ΚΕΠΕΑ: «Το Δασικό Περιβάλλον της Οίτης»

Το Καινοτόμο Πρόγραμμα «Πράσινη Φλόγα» οργάνωσε τη συμμετοχή μαθητών (Β1, Α2) σε ένα εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας (ΚΕΠΕΑ), με τίτλο “Το Δασικό Περιβάλλον της Οίτης”. Στόχος του προγράμματος ήταν να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και τη γνώση των παιδιών για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα του δάσους της Οίτης.

Η εκπαιδευτική εκδρομή ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Μουσείο της Υπάτης για την Οίτη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και εκθέματα, τα παιδιά έμαθαν για την οικολογία του βουνού Οίτη και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Φύγαμε με σπουδαίες γνώσεις καθώς και με μία ξεχωριστή όπως ότι το φυτό Veronica Oetaea  είναι τόσο μοναδικό, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια πεζοπορία στο Μονοπάτι της Καστανιάς. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, οι μικροί εξερευνητές παρατήρησαν τα διάφορα φυτά και ζώα που κατοικούν στο δάσος και έμαθαν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καστανιάς, του ελάτου, του σφενδάμου, της φτέρης, του μαλόκεδρου, των πλατάνων,  των μανιταριών, των σπάρτων, του σπαθόχορτου, της κορομηλιάς, της καρυδιάς και τη σημασία τους για το οικοσύστημα. Οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΠΕΑ οργάνωσαν δραστηριότητες και παιχνίδια που βοήθησαν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την αξία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς συνδύασε την εκπαίδευση με την άμεση επαφή με τη φύση, ενισχύοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση και τη γνώση τους για το δασικό περιβάλλον της Οίτης.

Οίτη

3
7
5
4
2
1
6
9
8
3 7 5 4 2 1 6 9 8

Καινοτόμο Πρόγραμμα {Πράσινη Φλόγα} – ΑΠΕ, Φωτοβολταϊκός σταθμός

Στο Καινοτόμο πρόγραμμα «Πράσινη Φλόγα» είχαμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε την Τρίτη 9/4/2024 και Πέμπτη 11/4/2024 τον κ. Ιακωβάκη Βύρωνα, χημικό μηχανικό, ο οποίος πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική παρουσίαση σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στους μαθητές του Δημοτικού μας σχολείου. Η παρουσίαση εστίασε στην εισαγωγή των μαθητών στην έννοια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη σημασία τους για το μέλλον του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

Στο κύριο μέρος της παρουσίασης, ο μηχανικός πραγματοποίησε μια επίδειξη εγκατάστασης, λειτουργίας και απεγκατάστασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού σταθμού. Εξήγησε τη λειτουργία των εξαρτημάτων που χρησιμοποιήθηκαν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν πώς λειτουργεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, πώς μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι ή μια εγκατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν τα οφέλη και τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με το πέρας της παρουσίασης, οι μαθητές απέκτησαν μια βασική κατανόηση του πώς λειτουργούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πώς μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησής μας από τις συμβατικές πηγές ενέργειας που προκαλούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης, απέκτησαν επίγνωση της σημασίας της βιώσιμης ενέργειας για το μέλλον του πλανήτη και των επερχόμενων γενεών.

Φωτοβολταϊκός σταθμός

10
7
8
6
9
11
1
2
4
3
10 7 8 6 9 11 1 2 4 3
Website is Protected By Using The WP Site Protector Free Plugin From ExattoSoft.com